Waarom Castreren en Steriliseren?

Konijnen zijn groepsdieren, vandaar dat het vanuit sociaal oogpunt beter is om een konijn niet alleen te huisvesten, maar in groepen van 2 of meer konijnen te houden. Konijnen kunnen alleen niet altijd even goed met elkaar opschieten, de beste match is een ram (mannelijk konijn) met een voedster (vrouwelijk konijn).

 

Wanneer je een koppeltje konijnen hebt moet er ter voorkoming van gezinsuitbreiding natuurlijk actie worden ondernomen. In het verleden werd vaak alleen de ram gecastreerd. Dit om naast het verwekken van jongen ook agressief of seksueel gedrag zoals sproeien te voorkomen. De meeste mannelijke konijnen worden door de castratie wat rustiger en aanhankelijker.

 

Wat veel mensen niet weten is dat het ook erg van belang is om de voedster te steriliseren.

 

 

Wist u dat 75-80 % van de vrouwelijke konijnen boven de 6 jaar een baarmoeder tumor krijgt !!!

 

Al vanaf 4-5 jaar leeftijd zien we konijnen met baarmoeder tumoren. Op het moment dat de baarmoeder tumor wordt ontdekt ben je vaak al te laat en is het vaak al uitgezaaid naar bv de longen of de huid. Om dit te voorkomen adviseren wij daarom uw konijn te laten steriliseren. Naast baarmoedertumoren komen ook baarmoederontstekingen en cystes in de eierstokken voor.

 

Daarnaast wordt ook het vrouwelijke konijn rustiger en minder agressief na sterilisatie.

ook wordt schijnzwangerschap en alle gedragsverandering die hier bij komen kijken voorkomen.

 

Mannelijke konijnen kunnen worden gecastreerd vanaf een leeftijd van 4.5 tot 5 maanden.

Bij vrouwelijke konijnen adviseren wij vanaf 6-7 maanden te steriliseren.

Soms vergt dit dus tijdelijk wat creativiteit. Houdt er ook rekening mee dat het mannetje tot 3-4 weken na de castratie nog vruchtbaar kan zijn.

 

Wij adviseren daarom voor de veiligheid om het mannetje nog tot een maand na castratie apart te houden van het vrouwtje.